Страната ни е все по-близо до грипна епидемия. Случаите се увеличават

...
Страната ни е все по-близо до грипна епидемия. Случаите се увеличават
Коментари Харесай

"Както сменяме летните гуми със зимни": Какви превантивни мерки въведе Бургас за грипа

Страната ни е все по-близо до грипна зараза. Случаите се усилват на територията на цяла България. В Бургас вкараха превантивни ограничения за ограничение на болестта.

Измерване на температурата на входа, постоянна стерилизация и по-често проветряване на пространствата са част от настоящите към този момент ограничения. За първи път те се ползват не когато има взрив на болни деца, а преди да са се разболели – съвсем незабавно след празниците.
 
Засиленият надзор е по рекомендация на Консултативния съвет по опазване на здравето към общината, а повода за въвеждането му – „ както сменяме летните гуми със зимни, даже и да не вали сняг, по този начин би трябвало да взимаме ограничения преди пика на вирусите ".
 
Четири са доказаните случаи на Грип вид А в Бургас досега, само че данните на здравните управляващи са до края на предходната година. Актуализирани данни за епидемиологичната конюнктура се чакат идната седмица.

Най-много регистрирани случаи към този момент има в София, Варна, Бургас и Търговище

Майката на 2-годишната Карина споделя, че се усеща по-спокойна за щерка си, въпреки и да не може да я изпрати до стаята на яслата.  

" Хубаво е децата превантивно да бъдат защитени от страшните неща, които сме виждали към този момент последните две-три години, тъй че да, би трябвало да има филтър наложително, съгласна съм на 100 % ", разяснява Чанка Раева

Като цяло ограниченията не са доста по-различни от тези, с които до момента сме работили и по време на коронавирус вълната - интензивно измиване на ръцете на децата с топла вода и сапун, постоянно интензивно проветряване на пространствата ".
 
" Има много заболели дечица, които отсъстват. Измерваме температурата и в случай че вероятно има подозрения, гледаме и гърлото дали е алено ", разяснява Славея Бакалова, здравна сестра.

Други от родителите са срещу.

" Според мен още е рано за такива ограничения, няма потребност на този стадий ", споделя Петя Славова.
 
От общината прецизират, че ограниченията са превантивни. 

Ваксините за възрастни свършват, само че за децата към момента са налични

  " Да се предотврати разпространението на грипните болести и по този метод да не се наложи затваряне на учебни заведения, а също по този начин да улесним родителите, да не затваряме детски градини и ясли “, разяснява Красимира Каракашева от Консултативния съвет по опазване на здравето.

" Най-висока е заболяемостта във възрастовата група от 0 до 4 години и от 5 до 14 години ", показва доктор Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.
 
Три от доказаните проби на грип са на деца сред 4 и 6 години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР